Κινητικότητα

1η Διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών Erasmus+ με θέμα τον οινολογικό πολιτισμό στα Χανιά

 


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ είχαμε την τιμή να είμαστε οικοδεσπότες της πρώτης διακρατικής συνάντησης 56 μαθητών και 12 καθηγητών από τρεις χώρες και πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας μαθητές και καθηγητές από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, από το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών Αττικής, από το Aurelio Gomez Escolar του Burgos της Ισπανίας και από το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarote.

Στην προετοιμασία αυτής της συνάντησης (Learning Teaching Training Activities Meeting) θελήσαμε να προσφέρουμε στους προσκεκλημένους μας ένα ποικίλο πρόγραμμα εστιάζοντας όχι μόνο στο κρασί, στην οινοποίηση και στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Κρήτης, στα μνημεία των Χανίων και στην παλιά πόλη, στο φυσικό μας περιβάλλον και τους θησαυρούς του. Ήρθαμε σε επαφή με φορείς εκπαίδευσης και καινοτομίας και καθοδηγήσαμε του μαθητές με τη βοήθεια ομαδοσυνεργατικών μεθόδων, διδακτικών παιχνιδιών και των νέων τεχνολογιών σε δημιουργικές μορφές συνεργασίας.

Την πρώτη μέρα υποδεχτήκαμε τους φιλοξενούμενούς μας στο σχολείο, καλωσορίζοντάς τους με την παρουσίαση διονυσιακών και άλλων μύθων γύρω από το κρασί και τον τρύγο καθώς και με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης. Μετά από ένα μικρό κέρασμα, συνεχίσαμε με ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων με θέμα την οινοποίηση. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των Χανίων προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη δράση της ημέρας, ένα κυνήγι θησαυρού στην παλιά πόλη των Χανίων.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου όπου συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα με θέμα «Ελιά και Λάδι». Αρχικά, παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση γύρω από την ιστορία της ελιάς και τη σημασία της για τους Κρήτες. Μετά την πνευματική τροφή μάς περίμενε ένα υπέροχο κρητικό κολατσιό το οποίο απόλαυσαν οι καλεσμένοι μας αλλά και εμείς υπέρ το δέον. Ύστερα από το διάλειμμα πραγματοποιήθηκαν δύο βιωματικά εργαστήρια: στο ένα φτιάξαμε πήλινα μαγνητάκια γράφοντας τις λέξεις λάδι και ελιά σε γραφή Γραμμική Β΄ και στο άλλο μάθαμε πώς να παρασκευάζουμε κηραλοιφή με κερί μέλισσας, λάδι και αιθέρια έλαια. Κλείσαμε την εκδρομή μας με στάση στο χωριό Αρμένοι, όπου δίπλα στο ποτάμι και στην παχιά σκιά των πλατάνων απολαύσαμε ένα υπέροχο κρητικό γεύμα.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Προϊστορία. Δεν ήταν δυνατόν οι καλεσμένοι μας να μην έρθουν σε επαφή με τα λαμπρότερα δείγματα του Μινωικού Πολιτισμού. Έτσι, το πρωί της Τετάρτης ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, μια επίσκεψη που συγκίνησε και εντυπωσίασε βαθιά τους φιλοξενούμενούς μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Προτού επιστρέψουμε στα Χανιά ξεκουραστήκαμε περπατώντας, πίνοντας καφεδάκι και τρώγοντας παγωτό στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου κινηθήκαμε προς τα δυτικά με προορισμό το οινοποιείο «Αμπελώνες Καραβιτάκη», όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά η κ. Λέλα Καραβιτάκη και ο γιός της Νίκος, οι οποίοι και μας ξενάγησαν εξηγώντας λεπτομερώς τις διαδικασίες της οινοποίησης και τη χρήση των μηχανημάτων. Ακολούθησε μια μικρή οινογευσία με κρασιά από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών για τους καθηγητές όσο οι μαθητές ξεδιψούσαν με πορτοκαλάδα και μασουλώντας μουστοκούλουρα. Στην επιστροφή προς Χανιά κάναμε μια στάση στις Άνω Βούβες για να θαυμάσουμε το ένα από τα επτά αρχαιότερα ελαιόδεντρα της Ελλάδας, χρονολογούμενο γύρω στα 1.000 π.Χ. Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Στο αρχαίο θέατρο απολαύσαμε την υπέροχη ακουστική του χώρου αλλά και συγκινηθήκαμε βαθύτατα από το τραγούδι μίας μαθήτριας από την Κύπρο.

Η τελευταία ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε όπως και η πρώτη, στους χώρους του 5ου Γυμνασίου Χανίων. Τις δύο πρώτες ώρες τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και τους ανατέθηκε ως εργασία η ίδρυση ενός «εικονικού» οινοποιείου. Εκείνο το πρωί τέθηκαν οι βάσεις για το project αυτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα από διαδικτυακές συνεδρίες και αναρτήσεις στο Twinspace του προγράμματος. Γύρω στις 12.00 επισκεφτήκαμε το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπάλας και οι συνεργάτες του μίλησαν στους μαθητές για το θέμα «Νέοι και επιχειρηματικότητα», ενθουσιάζοντάς τους για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητές τους.

Η ημέρα - μαζί και η εβδομάδα Erasmus+ στα Χανιά - έκλεισε με ένα παραδοσιακό κρητικό δείπνο. Λίγη ώρα μετά το φαγητό και νιώθοντας όλοι, μαθητές και καθηγητές, ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από την γεμάτη εμπειρίες και γνωριμίες συνάντηση, ξεκίνησαν οι χοροί και τα τραγούδια μετατρέποντας το δείπνο σε ένα πραγματικό γλέντι που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Μέσα σε αυτές τις μέρες οι μαθητές μας γνώρισαν καινούργιους ανθρώπους, φιλοξένησαν παιδιά, ξεπέρασαν αναστολές και έκαναν φιλίες με αγόρια και κορίτσια από άλλες χώρες. Επίσης, απέκτησαν πολλές και πλούσιες εμπειρίες, προσέγγισαν τη γνώση μέσα από άλλες οδούς και ένιωσαν ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα χαράς, επιτυχίας και συγκίνησης. Τα προγράμματα αυτά είναι ένα μεγάλο κέρδος, όχι μονάχα για τους συμμετέχοντες αλλά και για ολόκληρο το σχολείο και τη μαθητική κοινότητα. Η επόμενη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών θα γίνει τον Μάιο στην Κύπρο.


Δείτε εδώ το βίντεο.





Διαβάστε εδώ το άρθρο στα Χανιώτικα Νέα.



http://www.haniotika-nea.gr/oinologikos-politismos/




 

3η Διακρατική συνάντηση καθηγητών Erasmus+ με θέμα τον οινολογικό πολιτισμό στην Αθήνα



Η 3η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου με οικοδεσπότη το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Αττικής. Το εξαιρετικά επιτυχημένο αυτό τριήμερο είχε οργανωθεί γύρω από τρεις κεντρικούς πυλώνες: δράσεις σχετικές με το πρόγραμμα, πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και συνεδρίαση των εταίρων.

Οινολογικός πολιτισμός

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε το οινοποιείο «ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ» που βρίσκεται στην ορεινή Αιγιαλεία. Οι αμπελώνες του βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μ. έως 1100 μ. στις βορεινές παρυφές του όρους Χελμός. Το συγκεκριμένο οινοποιείο, ευνοούμενο από το μικροκλίμα της περιοχής, παράγει αποκλειστικά κρασιά από βιολογική καλλιέργεια χάρη στο μεράκι και το πείσμα των ιδιοκτητών.
Στο οινοποιείο μάς υποδέχτηκε και μας ξενάγησε η συμπαθέστατη και άρτια καταρτισμένη οινολόγος κ. Μελιτίνη. Αρχικά επισκεφτήκαμε το ισόγειο του οινοποιείου στο οποίο βρίσκονται οι μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές και τα απαραίτητα μηχανήματα για την πρώτη φάση της οινοποίησης αμέσως μετά τον τρύγο. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα κελάρια όπου φυλάσσονται τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια και φιάλες για παλαίωση. Τέλος ανεβήκαμε στον 1ο όροφο του οινοποιείου όπου στεγάζεται το πωλητήριο και ο χώρος οινογευσίας. Η κ. Μελιτίνη μας ενημέρωσε ότι στους αμπελώνες του οινοποιείου καλλιεργούνται κατεξοχήν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά, το Μαύρο Καλαβρυτινό και η Μαυροδάφνη αλλά και κάποιες ξένες όπως το Sauvignon Blanc, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Το οινοποιείο είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη μονοποικιλιακή οινοποίηση και παράγει ετησίως περίπου 200.000 φιάλες. Μεγάλο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον είχε το Μαύρο Καλαβρυτινό με το ζωντανό ρουμπινί χρώμα και τα αρώματα κερασιού, βιολέτας, μπαχαρικών και δέρματος. Επίσης μας γοήτευσε η φίνα και «μοντέρνα» Ρετσίνα από Ροδίτη με μέτριας έντασης αρώματα λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου και αχλαδιού.

Πολιτιστική κληρονομιά

Στα πλαίσια της 3ης αυτής διακρατικής συνάντησης μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε μέρη εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Την πρώτη μέρα επιβιβαστήκαμε στο Διακοφτό στον οδοντωτό σιδηρόδρομο και διασχίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι φτάσαμε στα ιστορικά και πανέμορφα Καλάβρυτα όπου επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια τη μονή του Μέγα Σπηλαίου. Τη δεύτερη μέρα συμμετείχαμε σε μονοήμερη κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με προορισμό τα νησιά Ύδρα, Πόρο και Αίγινα. Στην Αίγινα είδαμε το ναό της Αφαίας Αθηνάς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε από συνάδελφο στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο της Αθήνας. Για άλλη μια φορά οι ξένοι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές και τους θησαυρούς του τόπου μας.

Εργασιακή συνάντηση
Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και καλής διάθεσης πραγματοποιήθηκε η συνάντησή μας με τους εταίρους στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για τα πεπραγμένα του προγράμματος αλλά και διάλογος με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον. Συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως την αξιολόγηση του προγράμματος, αποτίμηση των δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σχεδιασμός δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, επαναπροσδιορισμός στόχων όπου κρίνεται απαραίτητο, διάχυση του προγράμματος, συντονισμός επόμενων κινητικοτήτων, και οικονομική διαχείριση. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την επερχόμενη διακρατική συνάντηση τον Οκτώβριο στα Χανιά όπου οι μαθητές μας θα φιλοξενήσουν μαθητές από την Κύπρο. Τέλος, καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των σχολείων μας για καλύτερα αποτελέσματα. Ήταν μία άκρως παραγωγική και επιτυχής συνάντηση που ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων.

Ευχαριστούμε θερμά το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών για τις υπέροχες δράσεις που οργάνωσε. Η επόμενη διακρατική συνάντηση θα είναι μαθητών και εκπαιδευτικών στα Χανιά 13 με 19 Οκτωβρίου 2019.
 
Διαβάστε εδώ το άρθρο στην εφημερίδα 'Χανιώτικα Νέα'. 


 

Δείτε εδώ το βίντεο.



 

2η Διακρατική συνάντηση καθηγητών Erasmus+ στα Χανιά με θέμα τον οινολογικό πολιτισμό

 

Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει από το Σεπτέμβριο του 2018 σε διετές πρόγραμμα Erasmus + με θέμα τον «Οινολογικό πολιτισμό, την ιστορία της ευρωπαϊκής οινολογίας και τις ποικιλίες ευρωπαϊκών σταφυλιών πριν τη φυλλοξήρα».
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε τη 2η διακρατική συνάντηση καθηγητών από τρεις χώρες και πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα πέραν του δικού μας. Συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Απριλίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας έντεκα καθηγητές από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών Αττικής, το Aurelio Gomez Escolar, το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Burgos της Ισπανίας και το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarotte.
Φιλοδοξία μας ήταν να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας ένα τριήμερο, το οποίο να καλύπτει καταρχήν τους στόχους του προγράμματος αλλά συγχρόνως να προσφέρει και μια σύντομη αλλά ουσιαστική γνωριμία με την κρητική φύση, τα μνημεία της πόλης μας, τις παραδόσεις του τόπου μας, την εξαίρετη κουζίνα μας και βεβαίως τις γηγενείς ποικιλίες κρητικού οίνου.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου υποδεχτήκαμε τους επισκέπτες στο σχολείο. Αρχικά οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορία του οίνου στην Κρήτη και τις τοπικές ποικιλίες κρασιού. Στη συνέχεια δόθηκε το βήμα στους καλεσμένους για να παρουσιάσουν δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει με τους μαθητές τους στα πλαίσια του προγράμματος. Αργότερα μεταβήκαμε στο εργαστήριο Τεχνολογίας, όπου η συνάδελφος κ. Φτούλη παρασκεύασε μουσταλευριά και εξήγησε στους επισκέπτες μας τη συνταγή. Ακολούθησε γευστικό διάλειμμα με τοπικά εδέσματα που πρόσφεραν και ετοίμασαν οι μαθητές τους προγράμματος μαζί με τις οικογένειές τους. Ντολμάδες, μαραθόπιτες, καλιτσούνια, γραβιέρα, ανθότυρος, ελιές, χαλβάς, ζεστή μουσταλευριά που μόλις είχε βγει από την κατσαρόλα και άλλα καλούδια κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους ξένους μας.
Ακολούθησε για καθηγητές και μαθητές μια πολύ ξεχωριστή ξενάγηση στην παλιά πόλη των Χανίων σε σύμπραξη με το Κέντρο Περιβάλλοντος Βάμου. Η ξενάγηση αυτή «Μια βόλτα στα Χανιά, 5500 χρονών» ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη, καθώς με τη βοήθεια πυξίδων, καρτών και φωτογραφιών αισθανόταν κανείς ότι ανακάλυπτε μόνος του τα μυστικά της πόλης. Μετά από το μεσημεριανό φαγητό στο ενετικό λιμάνι συνεχίσαμε με τρίωρη εργασιακή συνάντηση στη βιβλιοθήκη του σχολείο μας.
Η επόμενη μέρα ήταν πιο εκδρομική, αφιερωμένη στο κρητικό κρασί και τις ομορφιές της ενδοχώρας. Το πρωί επισκεφτήκαμε το οινοποιείο Μανουσάκη. Εκεί μας υποδέχτηκε η γλυκύτατη κα. Μαρτσέλα Κατσανεβάκη, η οποία μας ξενάγησε στο κτήμα και τους χώρους του οινοποιείου εξηγώντας μας όλη τη διαδικασία της οινοποίησης. Τελειώνοντας καθίσαμε στο χώρο οινογευσίας, όπου δοκιμάσαμε διάφορες ντόπιες ποικιλίες κρασιών του οινοποιείου.
Κατά το μεσημέρι πήραμε το δρόμο για την Κίσσαμο με τελικό προορισμό τον παραδοσιακό αγροτουριστικό οικισμό Μηλιά. Εκεί περπατήσαμε, επισκεφτήκαμε ένα μικρό αμπέλι και το παλιό πατητήρι του οικισμού και ενημερωθήκαμε για τον εναλλακτικό τουρισμό. Ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις, όπως σαλιγκάρια, απάκι, φάβα, αρνάκι και χοιρινό στο ξυλόφουρνο.
Την Τετάρτη 10 Απριλίου ξεκινήσαμε τη μέρα μας πάλι από το σχολείο όπου με τη βοήθεια πολλών συναδέλφων είχαμε ετοιμάσει μια όμορφη αποχαιρετιστήρια γιορτή. Αρχικά οι μαθητές της ομάδας πήραν συνέντευξη από τους επισκέπτες μας. Έπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων διάφορες ομάδες μαθητών παρουσίασαν κρητικούς χορούς, χασάπικο και συρτάκι συμπαρασύροντας μάλιστα και τους επισκέπτες μας στο χορό. Ενδιάμεσα απολαύσαμε το τραγούδι του Ερωτόκριτου από μαθητή της Γ ΄ τάξης και άλλες μελωδίες σχετικές με το κρασί από τη χορωδία του σχολείου μας. Κλείνοντας την τελετή απένειμε η διευθύντρια τις βεβαιώσεις συμμετοχής και ο συντονιστής του προγράμματος από την Ισπανία κ. Gregorio Casado φύτεψε συμβολικά ένα κλήμα στην αυλή τους σχολείου μας.
Η τελευταία μας δράση ήταν η επίσκεψη καθηγητών και μαθητών στο οινοποιείου της Μονής Αγίας Τριάδος. Εκεί ο κ. Νίκος Μάνεσης μάς ξενάγησε στους εντυπωσιακούς αμπελώνες της μονής και μας μίλησε για την καλλιέργεια του κρασιού στην Κρήτη. Στο υπέροχα ανακαινισμένο κελάρι του μοναστηριού δοκιμάσαμε το κλασικό για την περιοχή μας Ρωμέικο σε διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης. Προτού μεταφέρουμε τους πρώτους καλεσμένους στο αεροδρόμιο γευματίσαμε στις Στέρνες Ακρωτηρίου με θέα τον κόλπο της Σούδας και τα Λευκά Όρη.
Οι επισκέπτες μας έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, τονίζοντας μας συνέχεια ότι τους συγκίνησε η κρητική φιλοξενία, η ζεστασιά των ανθρώπων, η αγνότητα και ευγένεια των μαθητών μας, το συγκλονιστικό κρητικό τοπίο και βέβαια το υπέροχο κρητικό φαγητό και κρασί.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και καθηγητές που βοήθησαν στην υλοποίηση της επιτυχημένης αυτής συνάντησης, το ΚΠΕ Βάμου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, τον παραδοσιακό σύλλογο «Σταυραετοί» για την παραχώρηση των κρητικών φορεσιών και τέλος το οινοποιείο Μανουσάκη για την γενναιόδωρη φιλοξενία του.

Διαβάστε εδώ το άρθρο στην εφημερίδα 'Χανιώτικα Νέα'.   





1η Διακρατική συνάντηση  του Erasmus+ με θέμα τον Οινολογικό Πολιτισμό στην Ισπανία

Στο Burgos της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε από 14-17 Νοεμβρίου η 1η διεθνική συνάντηση καθηγητών του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο "Οινολογικός Πολιτισμός, Αρχές της Ευρωπαϊκής Οινολογίας, Ευρωπαϊκά Σταφύλια πριν τη Φυλλοξήρα". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν τα σχολεία/ιδρύματα Aurelio Gómez Escolar (Ισπανία), IES Teguise (Ισπανία-Νήσος Λανθαρότε), Πανεπιστήμιο του Burgos (Ισπανία), Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών (Κύπρος), 1º Γυμνάσιο Αχαρνών (Ελλάδα) καθώς και το 5º Γυμνάσιο Χανίων (Ελλάδα). Στόχοι της συνάντησης ήταν:

  • Η συνάντηση των μελών του Project, ο προγραμματισμός και η οργάνωση των μελλοντικών δράσεων και επισκέψεων, η συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων
  • Η παρουσίαση των σχολείων/ιδρυμάτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των κρασιών και αμπελώνων του τόπου τους
  • H παρουσίαση και συμμετοχή σε οινολογικές δράσεις, κατάλληλες για μαθητές
  • H γνωριμία με τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Rioja και της Valladolid με επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες της περιοχής

Την πρώτη μέρα μάς υποδέχτηκαν θερμά στο χώρο του συντονιστικού σχολείου Aurelio Gómez Escolar για την πρώτη γνωριμία. Στο διάδρομο είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές και καλωσορίσματα σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Για μας τους Κρητικούς τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει τα δελφίνια της Κνωσού. Στην αίθουσα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε μία ζεστή υποδοχή με ανταλλαγή δώρων και παρουσίαση όλων των σχολείων. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στην τάξη κατά την οποία οι μαθητές σε ομάδες και σε συνεργασία με τους επισκέπτες καθηγητές επιχείρησαν να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά οινικά αρώματα, όπως τη λεβάντα, το βερίκοκο, το ξύλο κά. Αργότερα, μαζί με άλλη ομάδα μαθητών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργαστήριο του τμήματος Φυσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Burgos όπου καθηγητές και μαθητές πήραν μέρος σε πειράματα ανάλυσης κρασιού και μούστου. Έτσι τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών του Πανεπιστημίου μέτρησαν το ποσοστό του οινοπνεύματος και του ζαχάρου στο κρασί και στο μούστο, διδάχτηκαν μεθόδους ανίχνευσης χρωστικών ουσιών στο κρασί, μέτρησαν οξύτητες και ΡΗ κα.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκε από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.  


         Την επόμενη μέρα ξεναγηθήκαμε μαζί με μαθητές του ισπανικού σχολείου σε οινοποιείο της περιοχής Rioja Alta, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ισπανίας και φημίζεται για την ερυθρή ποικιλία Tempranillo. Το οινοποιείο Bodegas López de Heredia Viña Tondonia που επισκεφτήκαμε, ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι το παλαιότερο της περιοχής. Η ζύμωση του μούστου αλλά και η παλαίωση του κρασιού γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους και αποκλειστικά σε δρύινες δεξαμενές και βαρέλια. Δεν χρησιμοποιούνται ούτε φίλτρα, ούτε χημικά πρόσθετα. Οι δεξαμενές για τη ζύμωση του μούστου είναι πελώριες με χωρητικότητα από 20 έως 64 τόνους η κάθε μία. Στα υπόσκαφα κελάρια (έκτασης 3.500τμ.) του οινοποιείου παλαιώνουν τα κρασιά Reserva  και Grand Reserva καθώς και φιάλες από το 1887. Επίσης διαθέτει δικό του βαρελοποιείο και οινοποιεί τα κρασιά του αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Ακολούθησε επίσκεψη στη γραφική πόλη Haro, πρωτεύουσα του κρασιού, όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της. Εκεί μαθητές και καθηγητές έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος. Το βράδυ της ίδιας μέρας, έγινε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου προέλευσης των εταίρων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Burgos.  
         
 Την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο  οινοποιείο Yllera της περιοχής Valladolid, γνωστή για τη λευκή ποικιλία Verdejo. Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και βαθύτατη συγκίνηση μας προκάλεσε η συσχέτιση του μύθου του Μινώταυρου και του μίτου της Αριάδνης με τους χώρους και τα κρασιά του οινοποιείου. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η παρουσίαση μυθικών χαρακτήρων, όπως η Αριάδνη και ο Θησέας, με συνοδευτικές χειροποίητες ζωγραφιές από τους ισπανούς μαθητές στα κελάρια του οινοποιείου παράλληλα με τη ξενάγηση. Το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε οινογευσία σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Πανεπιστήμιου μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και τις καθηγήτριές τους. Εκεί πραγματοποιήθηκε δοκιμή κρασιών από αντιπροσωπευτικές περιοχές της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, της Κύπρου και των Καναρίων Νήσων. Αναμφίβολα ήταν μια απολαυστική εμπειρία γεύσεων και αρωμάτων που μας ταξίδεψε νοερά στους τόπους παραγωγής των κρασιών. Επίσης, έγιναν παρουσιάσεις από τα σχολεία των Χανίων, Αθήνας και Κύπρου με θέμα τοπικές ποικιλίες κρασιών και αμπελοκαλλιέργειες.

 Όπως το θέλει η καλή φιλοξενία ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε χαρούμενο κλίμα και με εκλεκτό ισπανικό κρασί. Η επόμενη διεθνική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την άνοιξη του 2019. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της φιλοξενίας που μας πρόσφεραν.


Διαβάστε εδώ το άρθρο στην εφημερίδα 'Χανιώτικα Νέα'.

Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων στην Ισπανία