Το πρόγραμμα


Οινολογικός Πολιτισμός
Enocultura, Start of European Oenology, Pre-phylloxera European Grapes
  
Erasmus+ 2018-1-ES01-KA201-049936

Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων πραγματοποιεί για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 το πρόγραμμα Erasmus+ ‘Οινολογικός Πολιτισμός, Αρχές της Ευρωπαϊκής Οινολογίας, Ευρωπαϊκά Σταφύλια πριν τη Φυλλοξήρα’ (Enocultura, Start of European Oenology, Pre-phylloxera European Grapes). Η διάρκειά του θα είναι δύο χρόνια 2018 – 2020.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι: Aurelio Gómez Escolar (Ισπανία), 1º Γυμνάσιο Αχαρνών (Ελλάδα), Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών (Κύπρος), 5º Γυμνάσιο Χανίων (Ελλάδα), IES Teguise (Ισπανία). Συμμετέχει επίσης το Πανεπιστήμιο του Burgos (Ισπανία).
      
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα όπως: 
  • η ιστορία του οίνου
  • ποικιλίες σταφυλιών σε περιοχές της Μεσογείου και γηγενείς ποικιλίες Κρήτης
  • τύποι κρασιών
  • η διαδικασία της παραγωγής του κρασιού
  • η φυλλοξήρα της αμπέλου
  • κρασί και διατροφή
  • κρασί και επιχειρηματικότητα
  • κρασί και υγεία
  • επαγγελματική ενασχόληση στον χώρο της οινοποιείας

Μερικοί από τους στόχους του προγράμματος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των συνεργαζόμενων χωρών, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος καθώς και η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών. Θα επιχειρηθεί επίσης να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα φιλίας και συνεργασίας με τους εταίρους. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στη βιωματική και εμπειρική μάθηση η οποία ενισχύεται μέσα από την παρατήρηση και τη διάδραση.

Ο διαδικτυακός τόπος του προγράμματος είναι: